1. පවිත්රකරණ ලද ජලයෙන්
අසාත්මිකතා අවධානමක්
පානිය ජලය පවිත්රකරණය
සඳහා යොදාගන්නා රසායන ද්රව්යයන් හේතුකොට ගෙන අසාත්මිකතා හටගත හැකි බව ඇමරිකා
පර්යේෂණයකින් හෙළි වී තිබේ. එනම්, සමහර අවස්ථාවලදී පුද්ගලයින් ලබාගන්නා ආහාර ශරීරගත
වූ පසුව පානිය ජල පවිත්රකාරක සමඟ ක්රියාකිරීමෙන් ආහාර අසාත්මිකතා ඇතිවිය හැකි
බවයි. ඔක්කාරය, පලුහට ගැනීම, කැසීම්, වමනය, හුස්ම ගැනීමේ අපහසුතාව, සුදුමැලි
වීම, කරකැවිල්ල අසාත්මිකතාවයන්ගේ රෝග ලක්ෂණයන්ය.කෙසේ වුවුද නල ජාලය පානය කිරීමට පෙර
ඒවා උණු කර නිවා පානය කිරීමෙන් මේ තත්ත්වය අවම කර ගත හැකිය.
2. අක්මා පිළිකා අවදානම අවම
කරන රටකජු
රටකජු ආහාරයට ගැනීමෙන්
අක්මා පිළිකා අවදානම අවම කරගත හැකි බව හෙළි වී තිබේ. ඒ එහි අඩංගු විටමින් E නිසාය.
එම පර්යේෂණයෙන් හෙළි වී ඇත්තේ විටමින් E අඩංගු
රටකජු ආමන්ඩ් හා වියලි රටා කොට්ටන් ( ඇප්රීකොට් ) ආහාරයට ගැනීමෙන්
මැදිවියේ හා මහලුවියේ පසුවන තැනැත්තන්ට
අක්මා පිළිකා වැළදීමේ අවදානම අවම කළ හැකි බවයි. මීට අමතරව විටමින් E අඩංගු
එම ආහාර මගින් ඔවුන්ගේ හදවත් අකර්මන්ය වීමේ ඉඩකඩ හා අක්ෂි අබාධ හට ගැනීමේ ඉඩකඩ
අවම කර ගත හැකි බව හෙළි වී තිබේ.
මේ බව සඳහන් වන්නේ
අංගාසි හි ජාතික පිළිකා ආයතනය මගින් නිකුත් කරඇති වාර්ෂික ප්රකශනයේය.
3 මව්කිරිවල පිළිකා නසන ද්රව්යයක්
මව්කිරි වල අඩංගු විශේෂ
ද්රව්යක් මගින් පිළිකා සෛල විනාශ කරන බවත් HAMLET යන කෙටි නාමයෙන් හඳුන්වන මේ ද්රව්ය
සෑදී ඇත්තේ මව්කිරිවල අඩංගු ඇල්ෆා ලැක්ටිඇල්බියුමින් සහ ළදරුවන්ගේ අමාශයේ ඇති
ඔලෙයික් අම්ලය සංයෝග වීමෙනි. මුත්රාශ පිළිකා විනාශ කිරීමේ ශක්තියක් මේ ද්රව්ය
සතු බවත් විවිධ පිළිකා වර්ග 40 පමණ විනාශ කිරීමේ ශක්තියක් මේවා සතුබව රසායනාගාර
පර්යේෂණ වලින් හෙළි වී තිබේ. මෙය සතු විශේෂත්වය නම් රස චිකිත්සාවේදී මෙන් මෙමගින්
නිරෝගී සෛල විනාශ නොවීමය. හැම්ලේට් ද්රවණය මුත්රාශයේ පිළිකාවන්ගෙන් පෙලෙන රෝගීන්
පිරිසකට නික්ෂේපනය කලවිට වේදනාකාරී අතුරු ප්රතිඵල රහිතව, පිළිකා සෛල විනාශ වූ
බවත් පිළිකා සෛල විනාශ වූ ප්රමාණය දින පහක් තුළ අඩු වූ බවත් මහාචාර්ය රොජර්
කාල්සන් පවසයි. මේ පිළිබඳ පර්යේෂණ පවත්වන විද්යාඥයන් පවසන්නේ තව වසර පහකින් පමණ
වැඩිහිටියන් සඳහා පිළිකා ප්රතිකාරයක් ලෙස මෙය උපයෝගී කරගත හැකිවනු ඇත යනු ඔවුන්ගේ
විශ්වාසයයි.
4. මව්කිරි දීම මවුවරුන්ගේ
සෞඛ්යයට හිතකරය.
මව්කිරි බිම දරුවන්ට
බෙහෙවින් ගුණදායක මෙන්ම කිරිදීමෙන් මවුවරුන්ටද ඉමහත් සෙතක් සැලසෙන බව අලුත්ම
පර්යේෂණ වලින් හෙළි වී තිබේ. කිරිදීමෙන් සිරුරේ තැන්පත් වන මේද ප්රමාණය අඩුවීම
නිසා මවුවරුන්ට හෘදයාබාධ ,හදවත් රෝග හා අඝාත වැළදීමේ අවදානම අඩුවන බව අනාවරණය වී
ඇත. දරුවන්ගේ ජධිර ආන්ත්රික, මුත්රා හා ශ්වසන පද්ධතියේ අසාදන අඩුවෙන අතර එමගින්
පාචනය හා ඔවුන් හදිසියේ මියයාමේ අවධානම අඩු වන බවත්, මවුකිරි පනය කරන දරුවන්ගේ
ජිවිතයේ පසු අවධියේදී තරබාරු බැවින්ද වලක්වන බව පෙනීගොස් තිබේ.
දරුවන් ලැබීමෙන් පසු අඩු
වශයෙන් මාසයක්වත් මවුකිරි දෙනා මවුවරුන් දියවැඩියාව,අධි රුධිර පීඩනය හා කොලෙස්ට්රෝල්
තත්වයට පත්වීමේ අවදානම අඩු බවයි. සිය
ජිවිත කාලය තුළ අඩු වශයෙන් වසර දෙකක්වත් මවුකිරි දී ඇති මවුවරුන්ට අධිරුධිර පීඩනය
වැළදීමේ අවදානම 13%කින්ද, අධි කොලෙස්ට්රෝල් මට්ටම්වලින් යුක්ත වීමේ අවදානම 20%
කින්ද අඩුවී ඇත.
මවුකිරි දීමෙන් කිරී
නිපදවන ඔක්සිටොසින් නම් හෝමෝනය වර්ධනය කරනවා පමණක් නොව මවට වැඩි සන්සුන් හා
ශාන්තභාවයක් ලබාගැනීමට හැකි බවද වෛද්යවරු පෙන්වාදේ. දරුවා බිහිවීමෙන් පසු මවගේ
ගර්භාෂය හැකිලීමට සලස්වා ගැබ්ගැනීමට ප්රථම තිබු තත්වයට පත්කිරීමට මවුකිරිදීම උපකාර වේ. මවුකිරි දීමෙන් හදවත් රෝග
අඩු කරන්නේ සිරුරේ මේදය තැන්පත් වීම අඩුවීම නිසා පමණක් නොව, එමගින් හෝමෝන
මුදාහැරිම උත්තේජනය කරන හෙයින් යැයි ද පර්යේෂණ වලින් හෙළි වී ඇත.
5. අක්මාවට පමණට වඩා වද
නොදෙන්න.
සිරුරේ ඉතා වැදගත් ඉන්ද්රියක්
වන අක්මාව නිරෝගිව තබා ගැනීම සඳහා පහත පිළිවෙත් අනුගනය කරන මෙන් එංගලන්තයේ
නිව්කාසල් වෛද්ය විද්යාලයේ අක්මා රෝග පිළිබඳ මහාචාර්ය ක්රිස්ටෝප ඩේ පවසයි.
- මත්පැන් පානය අක්මාවට අහිතකරය.
- ඔබගේ බර ගැන සැලකිලිමත් වන්න. උසට ගැළපෙන මහතක් තබාගැනීම, ඔලිව් තෙල් හෝ සංතෘප්ත මේදය ආහාරයට ගැනීම වැදගත්ය.
- පලාවර්ග හැකිතරම් ආහාරයට ගන්න. අක්මාව සිසිල්ව හා පිරිසිදුව තබාගැනීමට එය උපාකාරී වේ.
- ජලය පමණක් නොව ඕනෑම දියර වර්ගයක් අඩු වශයෙන් දිනකට විදුරු හයේ සිට අට දක්වා වන ප්රමාණයක් පානය කරන්න.
- ප්රතිඔක්සිකාරක බෙහෙවින් අඩංගු විවිධ වර්ගයේ ආහාර වැඩිපුර ගන්න. ඒවාට විටමින් E , කොළ පාට එළවළු, කැරට්,දොඩම් කුලයට අයත් පලතුරු ආදිය ඇතුලත් විය යුතුය.
goood
ReplyDeleteGood article
ReplyDeleteThnks
ReplyDelete